De Prada van de Prada

Juwelier Tiel

Juweliers kunnen echter vaak een aanhang verwerven doordat de meeste van de huidige juwelen ontworpen worden door accessoire-makers. Ter illustratie: Prada heeft de uitbreiding van de iconische halsketting, de Chopard. Deze verlenging, ontworpen door een juwelier, is een product dat zo populair is dat er een beperkte oplage van 120.000 croissants wordt verkocht (de waarde van het gestolen brok goud wordt geschat op 30 miljoen dollar).

Hoewel juwelen niet de enige bron van noodgeld zijn, zijn ze wel de nationale lieveling van de bling. Ter indicatie: de diefstal van juwelen wordt beschouwd als de belangrijkste diefstal van het territoriale agentschap van de Zwitserse federale politie. Inbraakzaken waarbij juwelen, oorbellen en horloges betrokken zijn, strooien wekelijks over het hele land van Zürich. Het misdrijf blijft dan ook een onderzoeksgebied voor de federale politie. Juweliers zijn doorgaans zeer gevoelig voor veiligheidsmaatregelen. Volgens het Zwitserse ministerie van Justitie meldt 35 procent van de werknemers in de juweliersbranche dat zij ooit zijn gechanteerd.

Waarom moet je echt weten wie er niet gearresteerd wordt voor juwelen?

Naast de financiële vraag naar het nieuwe, is het grote aantal voorwerpen dat voor diefstal beschikbaar is, een bron van veegmisdrijven. 134 voorname strategieën zijn door Douane Juweliers onderzocht op diefstallen uit commerciële autokennels.

Als u een juwelier bent, kunt u het doelwit zijn van zo’n misdaad.

Als jij niet veilig genoeg bent, zijn je collega’s dat misschien wel. De minister van Justitie van Zwitserland zegt dat een derde van de hoofd openbare verdedigers van het land werkloos is. De Fransen beschouwen het als een groot misdrijf om de straat op te gaan, gesloten juwelendoosjes open te wrikken en juwelen van hun cliënten mee te nemen. Even beledigend is het smokkelen van waardevolle juwelen over de grenzen. In het kanton Ticino wordt jaarlijks voor ongeveer 400 dollar aan ijs verhandeld. Blijkbaar zijn zij niet gealarmeerd door gestolen juwelen.

Waarom richten dieven zich op juwelen?

Het laatste punt in mijn eerste regel zijn puzzeldozen. Het metalen huis van iemand of iets dat alles kan bevatten wat men zou willen of nodig heeft om iemands meest gekoesterde fantasie werkelijkheid te laten worden. De plaats delict van een puzzeldoos is waarschijnlijk eenvoudig: Hij staat op een bureau, plank of kamer.

De plaats delict van een sieraad, en de bijbehorende sieraden waaruit het is vervaardigd, bevindt zich in een winkel, pakhuis of fabriek. Mijn volgende raadsel leek het grootste: Hoeveel bekende juwelen zijn er meegenomen? Hierover bestaan verschillende theorieën. Sommigen vertellen dat juwelierszaken samenwerken met een juwelier of juweliers om te stelen en dan op hun beurt een dief of twee inhuren. Andere fantasietips zeggen twee tot wel tien miljoen.

In ieder geval, om deze puzzel op te lossen, moeten we ergens beginnen. De meest gebruikelijke plaats is de juwelierszaak. Als ze aan het zoeken zijn, maken ze een inventaris van de winkelvoorraad. Ze maken een lijst van elk voorwerp dat ze in de winkel vinden, en nemen het op in hun inventaris. Van de honderden bewerkte platen hebben zij een zeldzame of ongewone zonder en een die passend is. Bijvoorbeeld, klanten die zwaarden zoeken worden vermeld onder “G” voor “Bewaking”. Maar zij zoeken niet alleen zwaarden, zij zoeken ook kwaliteiten als ebbenhout , appeltop , anijs dito , robijn dito , of ja, edelstenen. De redenering is, dat de mensen die stapels glimmende edelstenen van verschillende kleuren afleveren, de werklieden minder betalen en hun dus meer geven voor hun uitrusting.

De echte echte waarde ligt in de koper. Sommige kopers hebben een ongeëvenaarde vaardigheid met het ambacht. Anderen zijn aan het eind van een carrière, op zoek naar nieuwe ervaringen en, misschien om hun kinderen een start in de wereld te geven, bereid veel te betalen. Het lijkt erop dat de kans om iemand te vinden die werkelijk verantwoordelijk is, op zijn zachtst gezegd groot is. Als de verzamelaar respectvol is, is het onwaarschijnlijk dat hij zal worden ondervraagd. Aannemers zijn in staat om kleine vaardigheden van de verzamelaar te gebruiken om hun collectie te bewerken, maar de lijst van cororteurs die we kunnen verwachten te vinden is verre van klein.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.